RADIAŢII ULTRAVIOLETE


Lumina soarelui este crucială pentru orice organism viu de pe Pământ. Cu toate acestea însă, expunerea necontrolată la razele soarelui şi la radiaţiile ultraviolete vă pune în pericol sănătatea. Aceasta poate cauza diferite modificări la nivelul pielii, inclusiv cancerul de piele. Trebuie deci să vă protejaţi în mod eficient pielea împotriva acestui tip de radiaţii.

Radiaţiile UV sunt clasificate în mod tradiţional în 3 game:

  • UVC (100-280nm)
  • UVB (280-320nm),
  • UVA (320-400nm).


Radiaţiile UVC au cea mai scurtă lungime de undă şi sunt aproape complet absorbite de stratul de ozon al atmosferei şi de regulă nu ajung pe suprafaţa Pământului.

Radiaţiile UVB, sunt cele care cauzează efectul vizibil imediat al arsurilor solare. Acestea accelerează sinteza de melanină şi sunt responsabile de arsurile provocate de soare. Radiaţiile UVB, care din punct de vedere biologic sunt foarte active şi cauzează efectul vizibil imediat al arsurilor solare, sunt în mare parte absorbite de stratul de ozon al stratosferei.

Radiaţiile UVA, asupra cărora atmosfera are doar un efect reductiv minim, penetrează pielea în profunzime şi influenţează sistemul imunitar. Din acest motiv trebuie să ne protejăm de o expunere excesivă la radiaţiile ultraviolete. Radiaţiile UVA stimulează producere melaninei mai mult decât cele UVB.

Doze mari de radiaţii UVA pot accentua eritemul şi efectele biologice negative ale radiaţiilor UVB.

Gradul de nocivitate ale radiaţiilor UV depinde nu doar de durata expunerii, dar şi de sensibilitatea individuală a pielii.