Efectele radiaţilor UV asupra pieii


Suntem expuşi la radiaţiile UVA pe tot parcursul anului. Acestea trec prin geamuri, nori, hainele subţiri, chiar şi prin creme de protecţie cu filtre UVB. Ele penetrează dermele în profunzime, în timp ce 90% dintre radiaţiile UVB sunt absorbite în stratul bătătorit şi îşi exercită efectele în principal asupra celulelor ce formează acest strat.

Expunerea prelungită la soare fără o protecţie adecvată este foarte nocivă mai ales pentru copii deoarece pielea acestora are proprietăţi de protecţie mai reduse. Arsurile suferite din cauza soarelui în această perioadă a vieţii sunt un mare factor de risc pentru dezvoltarea melanomului malign, cel mai periculos tip de cancer.


Efectele radiaţiilor UV pot să se manifeste chiar şi în urma unor expuneri scurte, dar repetate la radiaţiile ultraviolete. Doze zilnice mici de radiaţii UVA pot cauza îngroşarea stratului bătătorit şi a întregii epiderme, precum şi degenerarea fibrelor de colagen şi de elastină.

Expunerea prelungită la radiaţiile ultraviolete cauzează modificări ale pielii - unele dintre ele fiind vizibile foarte repede. Pielea se usucă şi are o tentă de gri, apar mici riduri şi numeroare striaţii. În plus, pielea devine mult mai predispusă la teleangiectazie (vase capilare dilatate, cunoscute popular sub numele "vene de păianjen") şi la o pigmentare neuniformă - pistrui închişi la culoare şi melanoderma. Vasele de sânge din piele care sunt afectate de lumina soarelui se dilată şi se încrucişează. Frecvent apare şi extravazarea. Capacitatea pielii de a vindeca rănile se deteriorează. Ea devine mai fragilă şi mai sensibilă.

Modificările pielii induse de radiaţiile ultraviolete pot fi clasificate ca acute şi cronice:

  • Modificările acute: arsuri, bronz, pistrui (pete maronii de dimensiuni mici), aluniţe, fotodermatoze (afecţiuni asociate cu suprasensibilitate la lumină)
  •  

  • Modificări cronice: lentigo (pete maronii de dimensiuni mici asemănătoare pistruilor, dar mai bine conturate), negi seboreici (leziuni convexe ale pielii), fotoîmbătrânirea pielii, modificări preneoplastice şi neoplastice ca urmare a deteriorării ADN-ului

  • Reţineţi! Modificări apărute după expunerea la soare pot fi dificil de recunoscut. Din acest motiv este necesară consultarea unui dermatolog cu privire la semnele din naştere şi modificările care apar mai târziu pe durata vieţii. Unele modificări sunt foarte periculoase – ex. simptome atipice care pot să se transforme în melanom malign.