Indicatorii filtrelor UV

Indicatorii radiaţiilor UVB


SPF (Factor de protecţie solară)
Eficacitatea protecţiei solare este caracterizată de Factorul de Protecţie al Pielii (SPF). SPF este un indicator ce măsoară cât de multă energie solară (radiaţii UVB) este necesară pentru a produce arsuri pe o piele protejată (adică în prezenţa protecţiei solare) relativ la cantitatea de energie solară necesară producerii arsurilor pe o piele neprotejată. Pe măsură ce valoarea SPF creşte, protecţia solară împotriva radiaţiilor UVB creşte şi ea.

Nivel de protecţie SPF:
Redusă 6 – 10
Mediu 15 – 20 – 25
Ridicată 30 – 50
Foarte ridicată 50 +

MED* – doza minimă eritemală - aceasta este doza minimă de radiaţii ultraviolete capabilă să cauzeze reacţii inflamatorii manifestate prin înroşirea pielii.
MED* pe piele după aplicarea SPF = MED*  pe piele după aplicarea protecţiei solare / MED  pe piele fără protecţie.

* indicatorii Produselor de protecţie solară – recomandaţi de COLIPA (Asociaţia Europeană a Produselor Cosmetice, de Toaletă şi Parfumurilor). Obligatorii începând cu 31.12.2005 r.

Indicatorii radiaţiilor UVA


Indexul de protecţie împotriva radiaţiilor UVA este mult mai greu de estimat de vreme ce nu există metode standardizate de estimare a SPF pentru acest tip de radiaţie. Din acest motiv, există numeroşi parametri care definesc indexul de protecţie împotriva radiaţiilor UVA: IPD, PPD sau simplu UVA de pe ambalajele Produselor.

IPD (Închiderea la culoare imediată a pigmentului) ne informează cu privire la gradul de protecţie UVA al unui anumit preparat (doza maximă posibilă este IPD 90, care înseamnă 90% protecţie împotriva radiaţiilor UVA).

PPD (Închiderea la culoare persistentă a pigmentului) ne informează cu privire la de câte ori doza de radiaţii UVA absorbite de către piele a fost diminuată, ex. PPD 10 indică faptul că pielea absoarbe de 10 ori mai puţină energie a radiaţiilor UVA


Deşi aplicarea protecţiei solare pare a fi mai mult decât evidentă pe timp de vară. trebuie reţinut faptul că pentru a vă menţine pielea frumoasă şi sănătoasă, ea trebuie folosită pe tot parcursul anului.

Protecţia oferită de un anumit filtru depinde de frecvenţa aplicării, tipul de piele al utilizatorului, precum şi de îmbăiere, ştergerea cu un prosop şi transpiraţia pielii. Pentru a menţine o protecţie adecvată împotriva radiaţiilor UV, aplicarea trebuie repetată în timpul expunerii la soare.