Vârsta Protecţie minimă (SPF) Cât timp poate fi un copil expus la razele soarelui?
0-6 luni
Nu trebuie expus la razele soarelui
6-12 luni Protecţie foarte ridicată (SPF 50+) maxim 15 minute
1-3 ani Protecţie foarte ridicată sau ridicată
(SPF 40 - 50+)
maxim 20 minute
peste 4 ani Protecţie foarte ridicată sau ridicată
(SPF >30 - 50+)
maxim 60 minute

Care nivel de protecţie este cel mai potrivit pentru copilul dvs.


Pielea copiilor mici diferă de pielea unei persoane adulte - este mai subţire, iar mecanismele de apărare împotriva radiaţiilor UV  nu sunt încă pe deplin dezvoltate. Spre exemplu, copii au mai puţine celule producătoare de melanină. Drept urmare, ei sunt mai expuşi arsurilor, iar problemele cauzate de radiaţiile UV sunt de regulă ireversibile. Copiii a căror piele nu este protejată în mod eficace împotriva radiaţiilor UV dezvoltă melanodermă, care creşte riscul de cancer în viitor. Din acest motiv, copiii mici trebuie protejaţi în mod special de soare.

  • Expunerea sugarilor şi copiilor mici la soare trebuie evitată. Pielea lor este atât de delicată încât poate suferi arsuri grave în doar câteva minute. Un alt risc: sugarii sunt mai dispuşi la insolaţie decât adulţii sau copiii mai mari;
  • Copiii mai mari trebuie să stea mai mult la umbră, totuşi, trebuie să se folosească şi o protecţie solară cu factor ridicat pentru a le proteja pielea de radiaţiile UV. Nivelul factorului de protecţie depinde de vârsta copilului, totuşi, protecţia solară trebuie aplicată frecvent, în cantităţi suficiente şi trebuie să acopere bine suprafeţele de piele expuse.

Produse moderne care protejează împotriva luminii sunt incluse în majoritatea dermocosmeticelor. Ele sunt folosite în tratamente asociate cu hipersensibilitatea la lumină sau prevenirea arsurilor solare. Ele sunt recomandate şi ca produse indispensabile pentru o piele sănătoasă şi frumoasă.